Poszukując inspiracji w internecie, natrafić można na liczne przepisy na ciasta. Z owocami i galaretką, przekładane kremem, bez pieczenia — wybór jest naprawdę duży. Wśród nich są także ciasta czekoladowe, które najbardziej lubiane są przez dzieci.
Do ich przygotowania wykorzystuje się kakao wysokiej jakości lub też tabliczki czekolady — zazwyczaj gorzkiej, gdyż to ona zawiera w sobie największy procent masy kakaowej ze wszystkich czekolad. Jak przygotować ciasta czekoladowe? To zależy od tego, jak bardzo czekoladowe ma ono być.
Wypiek z dodatkiem kakao
Za kolor oraz smak ciast czekoladowych odpowiada dodatek kakao — najczęściej spotykanego w formie sypkiego, brązowego proszku. Kakao to nasiono z owoców kakaowca właściwego. Jego naturalna barwa to od purpury do fioletu, czekoladowo-brunatne staje się pod wpływem osuszenia. Poza wypiekami jest w głównej mierze używane do produkcji czekolady, stanowi też podstawę dla jej wersji pitnej.
Do Europy kakao przywędrowało za sprawą Krzysztofa Kolumba. W jego skład wchodzą białko i tłuszcz oraz dwa alkaloidy, które wykazują działanie pobudzające — są nimi teobromina oraz kofeina. Ich udział spada w wyniku obróbki nasion. Teobromina działa regenerująco na ludzki organizm, dlatego spożywanie czekolady zalecane jest po odbyciu treningu fizycznego. Wpływa w ten sposób także na stan psychiczny.
Sposób na czekoladowe ciasto
Do najbardziej znanych ciast czekoladowych należą amerykańskie brownie z wilgotnym środkiem oraz murzynek. Ten drugi wypiek często przekładany jest także powidłami, dzięki którym zyskuje owocowy posmak. Możliwym wypiekiem jest również tort czekoladowy, do którego przygotowania wykorzystać można zarówno sproszkowane kakao, jak i roztopioną lub pokrojoną na małe kawałki czekoladę. To sposób na stworzenie pięknego i pysznego prezentu urodzinowego.
Smacznym i szybkim sposobem na zastosowanie w kuchni kakao przy tworzeniu wypieku będzie przygotowanie czekoladowego chlebka bananowego, który sprawdzi się jako część pierwszego lub drugiego śniadania. Naturalna gorycz kakao łączy się w nim ze słodyczą bananów oraz współgra z dodatkiem aromatu waniliowego i orzechów. Takie połączenie przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.
Składniki:
— 101 g masła
— 2 dojrzałe banany
— 129 g cukru
— 25 g kakao w proszku
— 125 g mąki
— ekstrakt z wanilii
— 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
— 20 g orzechów włoskich
Przygotowanie
Masło rozpuścić w garnku.
Banany obrać ze skóry, rozgnieść widelcem w misce. Dodać cukier, wymieszać. Opcjonalnie dodać odrobinę (¼ łyżeczki) ekstraktu z wanilii. Wymieszać.
Dodać kakao, wymieszać.
Dodać masło, wymieszać, wsypać mąkę i kolejny raz całość wymieszać.
Formę do pieczenia — keksówkę — natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
Czekoladę pokroić na kawałki, orzechy połamać na mniejsze kawałki. Posypać wierzch ciasta czekoladą i orzechami.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piec przez 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Można podawać jako deser z bitą śmietaną i świeżymi owocami, na przykład truskawkami.