Poznaj olej z pestek dyni

Dobroczynne właściwości oleju z pestek dyni docenia coraz więcej z nas. Podobnie jest z innymi olejami ofertowanymi na stronach typu https://niwki.pl/kategoria-produktu/oleje/. I słusznie, bo – znany od dawna w medycynie niekonwencjonalnej – polecany jest obecnie także przez dietetyków i kosmetologów. Dowiedziono badawczo, iż olej z pestek dyni jest naturalnym środkiem odrobaczającym, pozbawionym przy tym toksyn i czynników alergizujących, dzięki czemu można go podawać nawet dzieciom i osobom starszym. Dietetyce zalecają go również w profilaktyce chorób prostaty oraz układu moczowego. W domowej łazience przyda się on jako odżywka wzmacniająca włosy lub maska nawilżająca cerę i skórę całego ciała. Smakosze dodają go również do lodów i ciast. Co istotne: jak każdy naturalny składnik pozbawiony jest on skutków ubocznych i można go z powodzeniem włączyć do kuchennych zasobów i codziennej pielęgnacji.

Wartości biochemiczne oleju z pestek dyni

Wartości odżywcze oleju z pestek dyni wynikają z zawierania przez niego synergicznej kompozycji witamin A, E,D i B, jak również selenu, potasu, cynku oraz unikalnych substancji odżywczych z grup takich jak skwalen i fitosterole. Jak łatwo zauważyć są to właśnie te substancje, których najczęściej brakuje w codziennej diecie. Dodatkowo olej z pestek dyni wzmacnia ścianki jelit i uszczelnia ich światło. Poleca się go również osobom zmagającym się ze skłonnością do infekcji dróg moczowo-płciowych oraz niewydolnościami układu krążenia.

Profilaktyka zdrowia prostaty

Olej z pestek dyni zalecany jest panom, w szczególności tym w okresie andropauzy, jako naturalne wsparcie zdrowia prostaty. Wpływa on bowiem dobroczynnie na ogólna kondycję gruczołu krokowego, może zapobiegać również zaburzeniom potencji i trudnościom w oddawaniu moczy. Dzieje się tak ze względu na fakt, iż w oleju z dyni znajduje się substancja zwana fitosterolem, która łagodzi zaburzenia męskich hormonów płciowych, wywołujących niekiedy nieprawidłowy przyrost gruczołu krokowego. Olej z pestek dyni będzie więc dobrym wsparciem w łagodzeniu dolegliwości związanych z męskim przekwitaniem.

Olej tłoczony na zimno

Olej z pestek dyni należy do grupy olejów tłoczonych na zimno, czyli tych najzdrowszych, bo najlepiej przyswajanych przez ludzki organizm. Najpierw pestki dyni są suszone, następnie mielone, a w końcu prażone i mieszane ze słoną wodą. Dopiero po tym procesie następuje tłoczenie. Dzięki tym właściwościom olej z pestek dyni nadaje się jako dodatek do każdej z potraw kuchennych, od sałatek, poprzez kremy i sony, aż do zaprawienia nim zup. Kosmetolodzy polecają go również jako maskę łagodząco-odżywczą dla cery trądzikowej, bowiem świetnie oczyszcza on skórę i ściąga pory, zapobiegając pojawianiu się nieestetycznych zmian na twarzy. Olej z pestek dyni można nabyć z oferty olejarni – np. Niwki.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here