Jak zadbać o świeżość żywności w restauracji

Produkty spożywcze wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachowały świeżość i walory smakowe. Do wyboru jest wiele sprzętów, które pomogą utrzymać odpowiednią temperaturę dań – poniżej wybrane z nich.

Urządzenia służące do chłodzenia

Produkty spożywcze przechowywane w domu zachowują świeżość dzięki lodówce oraz specjalnym metodom znanym od lat. Jednak lokale gastronomiczne wymagają specjalnego wyposażenia w różne urządzenia – jak między innymi praktyczna chłodziarko-zamrażarka, szafa chłodnicza, komora mroźnicza, lodówki skrzyniowa czy też bemar chłodniczy.

Poniżej omawiamy wybrane rozwiązania – w zależności od lokalu (jego wielkości, profilu itd.) należy wybrać odpowiednie. Wyposażenie restauracji w dobrej jakości urządzenia to podstawa komfortowej pracy i sukcesu całego zespołu.

Szafa chłodnicza

Wyposażenie lokalu gastronomicznego nie jest proste, dlatego warto poznać kilka praktycznych urządzeń, które zadbają o odpowiednią temperaturę produktów spożywczych lub już gotowych potraw. Podstawą restauracji jest m.in. szafa chłodnicza – jest niezbędna, jeśli tradycyjna lodówka nie sprawdzi się. Do profesjonalnych zastosowań najlepszym wyborem jest szafa chłodnicza odpowiedniej klasy.

Komora chłodnicza i mroźnicza

Wyposażenie restauracji stanowią też komory chłodnicze i mroźnicze wykonane z solidnej i wytrzymałej stali szlachetnej i płyt warstwowych. Komory są podstawowymi sprzętami, które pomogą przechowywać żywność w niskich temperaturach. Do wyboru są komory w różnych rozmiarach – należy dobrać model do indywidualnych potrzeb i wielkości lokalu.

Witryna chłodnicza

Dania ustawione za witryną mają przyciągać uwagę gości i zachęcić ich do zamówienia dania czy też deseru. Dostępne są witryny chłodnicze oraz cukiernicze o różnej pojemności, jezdne lub nastolne czy też witryny z oświetleniem LED. Znakomicie służą do prezentacji różnych potraw czy lodów.

Regały chłodnicze

Regał – podobnie jak szafa chłodnicza – również pozwoli przechowywać produkty w optymalnych warunkach. Należy jedynie wybrać model odpowiedni do lokalu – o różnej pojemności, wyposażony w oświetlenie LED, pod agregat zewnętrzny, z dodatkową wentylacją.

Inne urządzenia i akcesoria

Wyposażenie restauracji, baru czy stołówki wymaga zainwestowania także w inny sprzęt oraz drobniejsze akcesoria – jak m.in. wkłady chłodzące, zbiorniki na kostki, zamrażarki skrzyniowe, kruszarki do lodu, lady chłodnicze, lodówki skrzyniowe, schładzarki szokowe, łuskarki do losu, chłodziarki na wino, nadstawy chłodnicze i wiele innych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here